Liederen van Troost en Hoop

Onze Liederen van Troost en Hoop.

Sinds 2006 heb ik het leukste werk dat ik me maar kan voorstellen. Als directeur/programmeur van De Kleine Komedie heb ik gedurende die periode alle voorstellingen op ons podium mogen zien. En dat waren er nogal wat. Opmerkelijke conferences die mijn wereldbeeld deden kantelen, hilarische cabaretprogramma’s waarbij de tranen me over de wangen biggelden van plezier en liedjesprogramma’s waarbij ik regelmatig juist een traantje van ontroering heb weggepinkt.

In deze tijd waarin we wel wat liefs kunnen gebruiken introduceer ik graag Liederen van Troost en Hoop. We delen liedjes van kunstenaars die normaal gesproken op ons podium te zien zijn maar nu dus even niet. Onze medewerkers hebben allemaal wel zo’n lied om te delen. Maar wie niet? Deel het dan vooral met publiciteit@dekleinekomedie.nl, het liefst met een toelichting erbij waarom dit zo’n troostvol of hoopvol lied is.

Ik trap graag af met de geweldige Daniel Lohues die met dit lied voor mij de kern aangeeft van het bestaansrecht van ons podium.
Om daarna door te gaan met Gerard van Maasakkers. Over hoop gesproken!

Hopelijk doen wij u hier een plezier mee. En hou vooral onze site en sociale media in de gaten, want er gaat nog heel veel meer moois gedeeld worden de komende tijd!

Goede gezondheid en hartelijke groet voor nu,

Vivienne Ypma
Directeur


Alle Liederen zijn nu in één afspeellijst te vinden op Spotify. Gegarandeerd twee uur lang luisterplezier!


De keuze van Vivienne (Directeur):

 • Baat bij muziek door Daniel Lohues. 
  "Ik trap graag af met de geweldige Daniel Lohues die met dit lied voor mij de kern aangeeft van het bestaansrecht van ons podium."
 • De lucht zit nog vol met dagen door Gerard van Maasakkers.
   

De keuze van Bianca (Hoofd Kassa & Vriendenadministratie):

 • De man in de wolken door Harrie Jekkers.
  “De man in de wolken gaat over het koesteren van wat je hebt. Je hebt iets prachtigs, maar dat wordt ineens besmet. Een beetje zoals het leven nu ineens iets is waar je niet meer van kan genieten. In het staartje komt alles weer goed!”
 • Maaltijd door Maarten van Roozendaal.
  “En dit nummer vind ik zo’n fijn idee. Op een gegeven moment als alles is geluwd, kunnen we weer heerlijk bij elkaar gaan zitten met Kerst en ons weer fijn druk maken om kleine onzin.”
 • Superhelden door Yentl en de Boer.
  “Ik zou nu wel weten wat mijn superheldenkracht zou zijn.”


De keuze van Floor (Programmeur):

 • Koeien door Brigitte Kaandorp.
  “Ik vind het gemak en de lichtheid waarmee Brigitte Kaandorp zingt sowieso troostrijk. Dit liedje geeft me een warm, vrolijk lentegevoel. Koeien staan onverstoorbaar in de wei, ze kauwen rustig door. Je kalmeert van kijken naar die warme koeien. En op het jazzy muziekje dat er onder zit kun je thuis, onbespied, lekker een beetje sloom op je sokken glijdend jazzdansen. Daar knap je van op!”


De keuze van Loes (Hoofd Publiciteit):

 • Cis Verdonk door Anneke van Giersbergen (origineel door Gerard van Maasakkers)
  “Ik vind dit zo’n mooi en ontroerend liedje. Anneke van Giersbergen zong dit tijdens Muzikale Helden. Het origineel is van Gerard van Maasakkers. Het lied gaat over een eenzame vrouw die in een dorpje in Brabant woont. We kennen allemaal wel zo iemand uit de buurt. Beetje oud, drinkt teveel, tikkeltje vreemd en niet heel fris. Niemand kent haar echt, maar iedereen heeft een eigen verhaal.”

De keuze van Maika (Hoofd Marketing, Communictatie & Relatiebeheer):

 • Hold on to let go door Danny Vera.
  "Voor alle artsen en het verplegend personeel om hen een hart onder de riem te steken: “Got my head high, got my soul shining, got my tears flowing…. Got the whole world beside me…’ grote dankbaarheid en respect voor iedereen die op dit moment in de frontlinie staat en niet veilig thuis kan gaan zitten."


De keuze van Doris (Vormgever, publiciteit & social media):

 • Ik wil alleen maar zwemmen door Spinvis.
  “Een zonnig lied dat mij altijd opvrolijkt. In de tekst beschrijft Spinvis de stilte van de stad, die nu voelbaar is.”
 • Nergens heen door Fulco.
  "Een lied met waarheid van mijn favoriete Nederbelg."


De keuze van Miriam (Hoofd Financiën en P&O / Adjunct-directeur):

 • Fietstassen door Theo Nijland.
  "Om vrolijk van te worden en heel hard mee te zingen."


De keuze van Michel (Publiciteit)

 • Joie de Vivre van Alex Klaasen.
  "Ik vind liedjes waar ik om moet lachen vaak troostrijk. Dit is bovendien een mooie opsomming van dingen die ik wil doen als dit alles weer voorbij is, “want het leven moet je vieren”. Nou ja, ik zal niet echt álles doen. Daar komt Frits Sissing even goed weg." 
 • Raak me niet aan van Van der Laan en Woe.
  "Deze vind ik wel toepasselijk in het kader van social distancing."


De keuze van Laura (Financiën en P&O / Avondbedrijfsleiding)

 •  Kom hier dat ik u draag door Kommil Foo.
  “Deze mannen weten mij altijd weer te raken. De verhalende voorstellingen van deze broers geven een hele mooie combinatie van poëtische teksten, prachtige muziek, ontroering en humor. Inhoudelijk passen de nummers het mooiste in de voorstellingen, maar los zijn ze ook zeer de moeite waard om te beluisteren. Mijn lied van troost is dan ook van hen.
  Kom hier, dat ik u draag.”


De keuze van Janne (Verhuur en Productie)

 • Mis ik jou door Acda en de Munnik.
  ''Wat mij betreft één van de mooiste Nederlandstalige nummers geschreven door Acda en de Munnik. Eigenlijk gaat het lied over een stukgelopen relatie, maar in deze tijd van social distancing is dit nummer ook toepasselijk: 'Natuurlijk wist ik dat het ooit eens fout zou gaan, maar dan zag ik me al zitten, rode wijn en volle maan. In de ene hand een pen, in de andere een glas. En dan heel mooi zitten dichten, hoe droevig het wel was. Nu mis ik jou, zoals ik eigenlijk jou altijd missen wou'.''
 • Thermopane door Thijs Boontjes.
  ''Onze muzikale held Thijs Boontjes vermaakt zich prima alleen in quarantaine en schreef daarover, geheel op eigen wijze, dit lied. Ook andere nummers van Thijs zijn zeer aan te raden, ik luister vaak lachend naar zijn teksten.''


De keuze van Tamara (Verhuur en Uitvoerend Producent)

 • De laatste dans door JW Roy.
  ''De CD ('De Supersonsiche Boem') heb ik jaren geleden gekocht toen Excelsior Recordings hun CD-presentatie hield in De Kleine Komedie. Nog steeds een van mijn lievelingsavonden daar.
  De liedjes van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink zijn in een nieuw jasje gestoken en worden door verschillende artiesten gezongen. Het laat zien dat goede nummers geen houdbaarheidsdatum hebben, ondanks dat ze al meer dan 40 jaar oud zijn, zijn ze nog steeds fris en krachtig.
  En meezingen met dit nummer is heerlijk en aan iedereen aan te raden!'' 


De keuze van Tess

 • Ommetje met mijn mol door Kees Torn.
  "Tijdens mijn avondwandelingen, als het donker en stil is op straat, loop ik vaak bijna automatisch langs De Kleine Komedie. Dan kijk ik even naar binnen en vervolg mijn ommetje met grotere heimwee dan daarvoor, gelukkig zijn er nummers als deze om me op te vrolijken."


De keuze van Xanna

 • Moe door Maarten van Roozendaal
  ''Misschien een dubieuze tekst voor het thema Troost en Hoop, maar persoonlijk vind ik dat er soms niets beter troost en relativeert dan een beetje overdreven zuchten en wentelen in het drama.... maar dan wel met die heerlijke warme pianoakkoorden en geweldige gezichtsuitdrukkingen van Maarten van Roozendaal erbij. Word ik helemaal weer blij van :)'' 

De keuze van Boje

 • Atlantis door Kommil Foo.
  "Expliciet hoopgevend is het nummer niet maar de boodschap; liefde overwint en doorstaat de tand des tijds, de muzikale ondersteuning, en de poëtische maar bovenal lieve tekst creëren een gevoel van intimiteit en eenvoud waaruit ik moed kan putten. Het lied ontroert, is kwetsbaar en nostalgisch en vormt voor mij een toonbeeld van wat kunst kan doen; beroeren."
 • Voor Alles door Wende Snijders en LudoWic.
  "Een ander prachtig nummer, evenzeer zonder expliciet hoopgevende boodschap maar ontzettend krachtig en mooi,  is “Voor alles” van Wende Snijders en LudoWic naar het gedicht van Joost Zwagerman." 

De keuze van Merante

 • Hallelujah Amsterdam door Ramses Shaffy
  ''Het is stil in Amsterdam…
  Het geeft mij troost dat, nu alle toeristen zijn verdwenen, de stad weer even van ons is. Het geeft mij hoop voor de toekomst dat wij meer van onze eigen stad kunnen gaan genieten en het platte consumentisme uit het toerisme niet meer zal terugkeren. Ik hoop op ‘duurzaam toerisme’, waarbij toeristen komen om te genieten van onze mooie en rijke culturele sector. Halleluja Amsterdam ik heb je lief!''
   


De keuze van Eva

 • Later wordt het beter door Claudia de Breij
  ''Dit lied vind ik erg toepasselijk in deze tijd. We zitten allemaal in een gekke situatie nu; we kunnen niet doen wat we willen, niet zien wie we willen en niet zijn waar we willen. Hoe graag we het ook allemaal anders zouden zien, het is even niet anders. Zolang we allemaal maar vasthouden aan het idee dat het later allemaal weer beter wordt, komen we deze tijd wel door.''


De keuze van Lotte


De keuze van Iris

 • Aan de andere kant van de heuvels door Ramses Shaffy & Liesbeth List
  ''Ik merk dat ik rustig word van de volle en mooie stemmen van Ramses Shaffy en Liesbeth List, en dat ik baal dat ik ze nooit live gezien heb. Daarbij is het fijn om in deze tijd na te fantaseren over wat er aan de andere kant van de heuvels is. Ik hoop dan dat daar een drukbezette Komedie is, waar ik dan achter de bar bier sta te tappen en na afloop een biertje drink met collega's en dat we napraten over de avond. Vandaar dit nummer.''

Ook van ons publiek krijgen we hun troostliederen ingestuurd. Hier zijn we erg dankbaar voor!

De keuze van Henny Pelgrim

 • Dromen door Viggo Waas.
  “Gewoon omdat het zo'n lief zacht liedje is qua tekst en zang.”

We kregen een inzending met een hele lieve boodschap van Eric Jansen

 • Het komt allemaal wel weer goed door Brigitte Kaandorp.
  "Lieve mensen, moed houden, we staan te trappelen, maar dat is ook goed voor de conditie. Hierbij een lied, uiteraard ook en juist voor Bianca." 

De keuze van Gijs

 • Drinklied door Kees Torn (De Bende van Vier)
  ''Uit ‘Bende van Vier’ het Drinklied (en de rest van de voorstelling) van Kees Torn (en Maarten van Roozendaal, Jeroen van Merwijk en Theo Nijland); alle vier winnaar van de Annie M.G. Schmidt-prijs.''

De keuze van Bas van de Ven

 • Praten door Lucky Fonz III
  "Er is wel een liedje dat me troost geeft. Het is Praten van Lucky Fonz III, het eerste nummer van zijn laatste album Multimens. Daarin geeft hij heel eenvoudig en zonder poespas drie adviezen aan iemand die er even doorheen zit. Want wat kan je zeggen tegen iemand waarmee het niet goed gaat? Dat je erover kan praten, je niet moet vergeten te slapen en dat je moet weten dat het maar een fase is. Is toch mooi, om dit eerlijke advies in een klein lief liedje te krijgen? Heel veel liedjes van Lucky Fonz vind ik troostrijk maar deze is toch wel het meest opmerkelijk."

De keuze van Lotte

 • Gestrand door Stoomboot
  "Het raakte me, omdat het precies geschreven leek voor de situatie waar we nu inzitten. Het komt wel goed, maar niet vandaag /  Vandaag laat ik aan mij voorbij gaan / Omdat het soms niet anders kan."

De keuze van Jan-Willem

 • Ze mogen niet winnen door Paul de Munnik
  "Prachtig hoe Paul de stille meerderheid een stem geeft met dit lied en aanspoort tot nadenken en meedoen. We denken, vooral (maar niet uitsluitend) tijdens verkiezingen, ach mijn mening/ stem doet er niet toe. Maar als je niet oppast, dan worden de bakens steeds een stukje verder verzet, en zonder je het in de gaten hebt is het tij ineens gekeerd. Fijn dat er mannen zoals Paul zijn."

De keuze van @kicksmeow (via Instagram)

De keuze van @noor_wilmink (via Instagram)

De keuze van @robtiggelman (via Instagram)

 • Ik voel niets door Bram Vermeulen (naar het gedicht van Remco Campert). 

De keuze van @tochhijweer (via Instagram). Ook @roosie85 stuurde dit lied in.

 • Mooi door Maarten van Roozendaal. 
  "Omdat het om te janken zo mooi is, was, toen ooit in De Kleine Komedie!"

De keuze van @junavienne (via Instagram). 

 • Cheek to Cheek door Ella Fitzgerald en Louis Armstrong
  ''Eigenlijk zegt de songtekst al genoeg. ‘And i seem to find the happiness I seek, When we’re out together dancing cheek to cheek’ Met dit vrolijke nummer is je dag weer goed.”

De keuze van Jan Willem (@debulle via Instagram).

 • Ze Boog Zover Voorover van Herman van Veen.
  "Schitterend beschouwend liefdesliedje over een eigenwijs die met haar doen en laten de verliefde zanger alles prachtig laat vinden wat ze vindt en doet. Zoals dat is als je verliefd bent! (Leef)tijdloos."
 • Ze Mogen Niet Winnen door Paul de Munnik. 
 • Angst is mar veur eben, spiet is veur altied door Daniël Lohues.
  ''De titel spreekt voor zich. Gewoon doen en leef je leven.''
 • As ge ooit door Gerard van Maasakkers en JW Roy
  ''Voor mij een van de mooiste Nederlandstalige liedjes ooit. De hoop die hieruit spreekt is universeel, maar lijkt wanhopig te zijn verspeeld. Prachtig!
  Angst is mar veur eben, spiet is veur altied''
 • Café Biljart door Toon Hermans
  ''Zo’n fijn, simpel liedje over alledag. Je zit er direct in en je kent de heren biljarters al jaren en je ruikt het café, de sigaren, het bier de muffe velour tafelkleedjes. Hoe lang duurt het nog, voordat we weer de kroeg in kunnen? “Alleen kan een mens niet biljarten..”'' 
 • Traag en Teer door Brigitte Kaandorp
  ''Hier hebben we nu alle tijd voor. Ieder nadeel heb z’n voordeel. Je ligt, je lacht, je laat me toe!''

Cookies

We maken gebruik van cookies zodat u onze website prettiger kunt gebruiken. U kunt hierover meer lezen in ons privacystatement.

Privacystatement

X