We zijn jarig! Théâtre Français sur l’Erwtenmarkt na 230 jaar terug aan de Amstel.

6 oktober - Théâtre Français sur l’Erwtenmarkt terug aan de Amstel, 12 t/m 15 oktober ter ere van de verjaardag van De Kleine Komedie.

Donderdag 06 oktober 2016

230 jaar geleden opende een groep Amsterdammers een Frans georiënteerd theater aan de Amstel: het Théâtre Français sur l’Erwtenmarkt, waar Franse theaterstukken werden gespeeld. Nu brengt het Braamtheater het verleden van De Kleine Komedie tot leven. Het Franse programma komt voort uit de zoektocht van regisseur Hanneke Braam naar toegankelijke, inhoudelijke en humorvolle teksten. 

Het Parool interviewde directeur Vivienne Ypma speciaal voor deze bijzondere verjaardag die op bijzondere plekken in het gebouw gevierd gaat worden: http://www.parool.nl/de-kleine-komedie-viert-verjaardag-met-ode-aan-het-franse-verleden

Hanneke vertelt over de drie stukken die gespeeld worden.

Met gesloten deuren (1943, vertaling van Huis Clos) van Jean-Paul Sartre (1905 - 1980) is misschien wel de beroemdste Franse eenakter. Sartre dacht met Met gesloten deuren een komisch stuk te hebben geschreven maar de komische insteek is in eerdere uitvoeringen voor zover bekend niet tot uiting gekomen. In onze bewerking worden de komische elementen van de tekst echt opgelicht. Een heel beroemde uitspraak van Sartre is: 'De hel dat zijn de anderen'. Deze uitspraak werkt hij in Met gesloten deuren uit. Drie doden wachten. Ze verwachten de hel maar krijgen elkaar. Elkaar tot in de eeuwigheid”.

Het tweede stuk is van Georges Courteline (1858 - 1929). Hanneke: “Courteline is niet zo bekend maar ik kreeg de tip van toneelschrijver en acteur Ger Thijs om zijn eenakters eens te lezen en lag onder de bank van het lachen. Absurde, geestige situaties. Alsof het gisteren geschreven is. Bang voor klappen (1894, vertaling van La peur des coups) gaat over een man die zijn vrouw overspel verwijt. Als de vrouw het adres van haar vermeende minnaar geeft durft de man geen actie te ondernemen. Courteline wordt ook wel de Simon Carmiggelt van de vorige eeuw genoemd”.

De Franse zangeres Edith Piaf (1915 - 1963) mag niet ontbreken in deze viering van ons Théâtre Français sur l’Erwtenmarkt. Hanneke: “De herinneringen die ik aan Piaf heb is dat ik met mijn moeder mee moest naar de begraafplaats Père-Lachaise in Parijs om haar graf te zien. Nu, vele jaren later, ga je die verdomde schoonheid in haar liedjes voelen. Lees haar Wikipedia en je smult van haar levensverhaal”.

Vier je onze verjaardag mee? 
Braamtheater - Théâtre Français sur l’Erwtenmarkt
12.30 uur
12, 13, 14 en 15 oktober


 

Meer nieuws

Cookies

We maken gebruik van cookies zodat u onze website prettiger kunt gebruiken. U kunt hierover meer lezen in ons privacystatement.

Privacystatement

X