Wende wint Annie M.G. Schmidtprijs

16 april 2018 - Met een lied op een tekst van de overleden schrijver Joost Zwagerman won Wende Snijders de Annie M.G. Schmidtprijs. ‘Voor alles’ gaat over de angsten van Zwagerman.

Maandag 16 april 2018

De Annie M.G. Schmidtprijs, een initiatief van het Amsterdams Kleinkunst Festival en Buma Cultuur, is toegekend aan het lied Voor alles, gecomponeerd en uitgevoerd door Wende Snijders, op een tekst van wijlen Joost Zwagerman. De Annie M.G. Schmidtprijs bekroont het beste Nederlandstalige oorspronkelijke theaterlied uit het voorgaande seizoen.

De 26e editie van de uitreiking vond plaats in Theater Bellevue, als onderdeel van de uitgebreide feestelijke festivaleditie AKF Deluxe. Voorafgaand aan de uitreiking brachten alle genomineerden hun lied ten gehore waarna de juryvoorzitter Jacques Klöters de winnaar bekend maakte.

De jury over Voor alles: "Wende gebruikt een tekst van de bovenste plank voor haar intrigerende lied over angst. Het is een lange opsomming van beelden onderbroken door een gezongen refrein dat je niet loslaat. Dat maakt het tot een lied van grote allure waarin muzikaal een nieuwe bladzijde wordt opengeslagen in de geschiedenis van de kleinkunst, een lied waaronder de dwingende hartslag klinkt van een hartstochtelijke zangeres, een griezelig goed lied."

Wende ontving een bronzen buste van Annie M.G. Schmidt, gemaakt door Frank Rosen, en een geldbedrag van 3.500 euro. Dit is de tweede keer dat Wende Snijders de Annie M.G. Schmidtprijs won. De eerste ontving ze in 2007 voor het voortrazende lied De wereld beweegt, waarvoor ze destijds zelf de impressionistische tekst schreef.

De andere genomineerden van de Annie M.G. Schmidtprijs waren:
Geloven van Youp van 't Hek, Meisjes van Kirsten van Teijn, Wat is er mis met luisteren van Wiebe Kaspers, Syp van der Ploeg en Gé Reinders, Woordenman van Stef Bos (tekst) en Marcel de Groot (compositie en uitvoering) en Ze zijn weer thuis van Mylou Frencken.

Foto: Jaap Reedijk

Meer nieuws

Cookies

We maken gebruik van cookies zodat u onze website prettiger kunt gebruiken. U kunt hierover meer lezen in ons privacystatement.

Privacystatement

X