Portretten Pierre en Tilly Perin

5 oktober 2018 - Vanaf dit seizoen zijn op de tweede verdieping boven de rode bank twee tekeningen te bewonderen van echtpaar Pierre en Tilly Perin. Zeventig jaar geleden redde Pierre De Kleine Komedie van de ondergang.

Vrijdag 05 oktober 2018

In 1786 werd De Kleine Komedie gebouwd als Franstalig theater voor rijke francofiele Amsterdammers. Niet iets waar we dagelijks bij stil staan, maar iedereen die in dit gebouw komt is zich ervan bewust dat het een gebouw is met een indrukwekkende historie. Dat zie je. Dat voel je.

Al 232 jaar herbergt dit gebouw theatermakers en publiek. Maar ook studenten en kerkgangers. Want in de loop der tijd is het gebouw voor meerdere doeleinden gebruikt, met als dieptepunt de Tweede Wereldoorlog toen de Duitsers het vervallen en onttakelde gebouw gebruikten als fietsenstalling.

In 1948 is het bouwval van de ondergang gered door Pierre Perin. Hij herbouwde het tot een theater voor de lichtere podiumkunsten als cadeau aan zijn vrouw, blijspelactrice Tilly Perin-Bouwmeester.

Precies 70 jaar geleden ging De Kleine Komedie open in zijn huidige vorm. Niet zo’n bijzonder kroonjaar om speciale aandacht voor te vragen, ware het niet dat we onlangs een legaat kregen. Een tekening die Bart Peizel maakte van Tilly in haar hoogtijdagen. En toen bleek dat de pendant van dat portret al jaren stond te verstoffen bij ons op zolder.

Het zijn wat gedateerde tekeningen misschien, maar ze passen mooi in de rijke traditie die je ervaart als je rondloopt in dit gebouw. Door met elkaar goed voor dit huis te zorgen dragen wij het weer in prima staat over aan de generatie na ons. En schatplichtig aan Tilly en Pierre presenteren wij ondertussen eigentijds cabaret, kleinkunst en theaterconcerten in hun gebouw. Voor de Amsterdammer van vandaag.

 

Meer nieuws

Cookies

We maken gebruik van cookies zodat u onze website prettiger kunt gebruiken. U kunt hierover meer lezen in ons privacystatement.

Privacystatement

X