"Remy van Kesteren 'verrader' in de klassieke wereld" (Parool)

19-2-2019 - Van louter klassiek harpist, naar zanger en liedjesschrijver én harpist. En dat doet Remy van Kesteren overtuigend, schrijft Het Parool.

Dinsdag 19 februari 2019

Zijn nieuwe plaat is de basis van de voorstelling Releave, die op 15 april in De Kleine Komedie te zien is. Het Parool interviewt Remy vandaag: 

De plaat roept twee dwingende vragen op. Is dit nog wel klassieke muziek? En doet dat er iets toe?
"Bij mijn vorige plaat had ik radicaler nee gezegd, omdat ik toen echt iets anders wilde," zegt Van Kesteren, zoekend formulerend. "Maar inmiddels zie ik het organischer. Het is óók klassieke muziek. Alles wat ik heb opgebouwd, heb ik erin meegenomen. Het grote verschil is dat ik nu voor het eerst heel bewust ben bezig geweest met wat mijn sound moet zijn. Sound is een woord dat popmuzikanten heel veel gebruiken, maar mij zei het nooit zoveel. Ik was toch al mijn hele leven bezig met klank? Met die harp zo mooi mogelijk te laten klinken? Maar daar gaat het dus niet om. Sound is iets anders. Een sound is iets wat je direct herkent en je raakt, ongeacht of iemand een goede techniek heeft." (...)

"Het leven is er niet gemakkelijker op geworden. Spelen in grote zalen met fantastische orkesten klinkt natuurlijk geweldig, maar als je zelf het gevoel hebt dat de muziek niet bij je past, word je daar diep ongelukkig van. Nu klopt die muziek wel. Het gevolg is dat sommigen in de klassieke wereld me een verrader noemen. Echt! Maar het boeit me niet meer. Ik vind het helemaal oké als ik in een niche opereer. De wereld is groot genoeg." 

Het hele interview is hier te lezen. 

Foto: Anouk van Kalmthout - Het Parool

Meer nieuws

Cookies

We maken gebruik van cookies zodat u onze website prettiger kunt gebruiken. U kunt hierover meer lezen in ons privacystatement.

Privacystatement

X