Cabaret Collectie bekend!

wo 29 mei

Vanavond heeft het Nederlands Theater Festival de Cabaret Collectie bekendgemaakt: een selecte van de meest in het oog springende cabaret- en kleinkunstvoorstelingen van het seizoen. Een discipline waarbinnen talloze vormen bestaan, en die uitwaaiert naar en dwarsverbanden legt met toneel, storytelling, poëzie, hiphop etcetera. Met gevoel voor humor als basis. De Collectie is een selectie uit deze volle breedte, en laat de ontwikkeling zien van het cabaret op dit moment.

De commissie, begeleid door onze Jörgen Tjon a Fong, bestaat verder uit Cyanne Toebes Moe-Tjon (Hoofd artistieke zaken bij Theaters Diligentia en PePijn), Sander Janssens (theaterjournalist voor NRC/Theaterkrant), Dick Zijp (humoronderzoeker en cabaretcriticus De Groene Amsterdammer) en Floor Nicolas, onze programmeur.

KIRSTEN VAN TEIJN
Jaloezie is een bitch 
do 5 & vr 6 september

"Een programma in vijftig tinten neon," noemt de commissie Jaloezie is een bitch, "met vette, schuimende beats en sterk fysiek spel. Kirsten van Teijn bouwt een geweldig queer feestje en speelt slim het contrast uit tussen burgertrut en vrijgevochten minnaar. Het taboethema jaloezie werd nog nooit zo komisch en theatraal bij de kladden gegrepen." Daar hoeven wij niks meer aan toe te voegen.

kaarten
RAYEN PANDAY
Karma
za 7 & zo 8 september

Rayen Pandays Karma heeft verhalen, comedy, actualiteit en muziek. “De opvallend persoonlijke voorstelling Karma markeert een grote stap in het kunstenaarschap van Rayen Panday,” schreef de commissie. “Zijn eigen dilemma’s smeedt hij om tot een universeel portret van de feilbare mens die met zichzelf in het reine probeert te komen. Panday laat zijn toeschouwers met plezier in hun morele verwarring rondzwemmen.

kaarten
LISA OSTERMANN
Makkelijk in de omgang 
wo 11 & do 12 september

"Lisa Ostermann is één brok energie en overtuigingskracht," jubelt de commissie van de Cabaret Collectie, "Ze speelt pas haar tweede solovoorstelling en lijkt nu haar stem al gevonden te hebben. Ze houdt een urgent pleidooi voor zachtheid en empathie, zonder de woede die haar drijfveer is te temperen. Een geweldig goed doordacht programma, even komisch als ontroerend."

kaarten
PETER VAN ROOIJEN
Liefde, dood & taart
vr 13 september

Met een hele bak vol liedjes gaat Peter het onvermijdelijke te lijf. Met jazz, musical, rock, folk- alle muziekstijlen worden uit de kast gerukt. Dat kon ook bij de commissie niet onopgemerkt blijven: “Op muzikaal vlak had Peter van Rooijen al ruimschoots bewezen zijn stem te hebben gevonden, maar Liefde, dood & taart bewijst dat hij ook als theatermaker definitief tot volle wasdom is gekomen. Tussen alle hilariteit door ontvouwt de voorstelling zich als een kwetsbaar zelfonderzoek naar aftakeling, besluiteloosheid en onmacht.”

kaarten
VALENTINA TÓTH
Wildbloei 
za 14 & zo 15 september

Sinds Valentina Tóth debuutvoorstelling in januari in de Komedie in première ging kan niemand meer om haar heen. Zo ook de commissie van de Cabaret Collectie: "Valentina Tóth schakelt, met schijnbaar gemak, tussen uitgesproken personages en kwetsbare onderonsjes. Door een prachtige parade van eigenzinnige, woedende, falende, sterke vrouwen op te voeren, houdt ze in haar dampende debuutvoorstelling het publiek een veelzeggende, confronterende spiegel voor. Wildbloei is een samengebald totaalkunstwerk dat stoomt, briest, kietelt en raakt."

kaarten
RUNDFUNK
Schau
niet in De Kleine Komedie

Het is de derde van Rundfunk. Wees toeschauer van dit Schaubizzspektakel, want het schau wel eens een afschauelijk schaurman Schauspel kunnen worden. “Een beangstigend strak vormgegeven en gemonteerd programma,” lauwerde de commissie van de Collectie, “Laverend tussen meligheid en absurdisme voeren Tom van Kalmthout en Yannick van de Velde een reeks gemankeerde mannen op bij wie geweld slechts de aandacht moet afleiden van een dieperliggende gekwetstheid. Rundfunk heeft het maken van sketches tot een hogere kunst verheven.”