Zilveren Raampje voor Youp van ‘t Hek

za 5 dec

Op 4 december werd Youp van ’t Hek door De Kleine Komedie geëerd met een Zilveren Raampje. Met de uitreiking van het Zilveren Raampje krijgt hij een staande ovatie vanwege zijn niet te overschatten betekenis voor het theater.  

Van ’t Hek werd verrast na afloop van de try-out van zijn Oudejaars 2020. Door de jaren heen trad hij bijna driehonderd keer op dit podium op. Toen De Kleine Komedie in 1988 dreigde te verdwijnen was hij de initiator en sturende kracht achter de reddingsactie die ervoor zorgde dat het theater kon blijven voortbestaan. Met zijn inzet voor theaters in nood en grote betrokkenheid bij het cabaret voor en achter de schermen, is hij volgens Vivienne Ypma, directeur van De Kleine Komedie, “een ware ambassadeur van dit minimaal gesubsidieerde circuit.” 

Ypma over de toekenning van het Zilveren Raampje: “Youp maakt al sinds 1982 fantastische voorstellingen en heeft alleen al bij ons in de zaal 150.000 bezoekers onbedaarlijk laten lachen. Om sterke voorstellingen met niet alleen een vette lach, maar ook altijd een persoonlijke boodschap. Het is inmiddels al ruim 32 jaar geleden dat hij voor ons op de bres sprong. Hij heeft ons gered, zo simpel is het. Hij heeft man en macht gemobiliseerd en is onverschrokken ten strijde getrokken. Met woorden én daden. Zijn naam is onlosmakelijk met ons verbonden.”

Fotograaf: Bob Bronshoff