geefwet

5 jaar vastleggen van je gift met belastingvoordeel

De Kleine Komedie is een culturele ANBI. Dit betekent dat je je gift voor 5 jaar kunt vastleggen en deze voor 125% aftrekbaar is.

Belastingvoordeel via de Geefwet
De Kleine Komedie is een culturele ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Steun je ons structureel met een gift voor vijf jaar, dan is deze voor 125% aftrekbaar door middel van de Geefwet. Dit is makkelijk te regelen door het invullen van een overeenkomst met De Kleine Komedie. We helpen je graag.

Zo werkt het
Doe je een periodieke schenking voor de duur van 5 jaar, dan kun je je gift volledig aftrekken door middel van de Geefwet. Omdat De Kleine Komedie een culturele ANBI is trek je zelfs 125% van je gift van je belastingaangifte af (bij een maximum schenking van € 5000). Voor een periodieke schenking hoef je niet meer naar de notaris. Je sluit een schriftelijke overeenkomst met De Kleine Komedie af, waarvoor wij je de formulieren opsturen.

Rekenvoorbeeld
Stel, je schenkt € 1.000 per jaar. Dit bedrag mag je in je opgave aan de belasting verhogen tot 125 %, dan is je aftrekpost € 1.250. Bij het toptarief van 52 % krijg je van elke € 1.000 van de fiscus € 650 terug. Een gift van € 1.000 kost je dan € 350.

Voor andere tariefgroepen geldt eenzelfde soort berekening. Val je bijvoorbeeld in het 42% belastingtarief, dan kost een gift van € 1.000 je slechts € 475.

Het enige wat je hoeft te doen is een formulier invullen.

Eenmalige giften
Eenmalige giften zijn slechts beperkt aftrekbaar. Alleen dat deel van de totale giften op jaarbasis hoger dan 1% en tot maximaal 10% van je verzamelinkomen komt voor aftrek in aanmerking.

Aftrek bedrijfsgiften
Het totaal aan aftrekbare giften door een onderneming mag tot 50% van de fiscale winst bedragen, met een maximum van € 100.000. Voor de vennootschapsbelasting mag 1,5 maal het bedrag van de gift worden afgetrokken, tot een maximum van € 5.000 per jaar. Er kan maximaal € 2.500 extra in aftrek worden gebracht.

Kijk voor meer informatie en rekenvoorbeelden op www.belastingdienst.nl/anbi

Contact
We sturen je graag een formulier waarmee je een periodieke schenking voor vijf jaar vastlegt. Je kunt hiervoor contact opnemen met ons via 020 – 626 5917 of via steunons@dekleinekomedie.nl