ANDRIES TUNRU

Marmer - première
ma 5 feb en di 6 feb
ma 5 feb
en
di 6 feb

Messcherpe grappen, bruisende verhalen en verbluffende improvisaties. 

In februari 2021 werd hij VIVA’s Leuke Man van de Maand. Vlak erna ging het blad failliet. Dat heeft hij weer. Hoe meer Andries Tunru een beeld van zichzelf probeert te beitelen, hoe meer brokken er ontstaan. Dan had Michelangelo het maar makkelijk: in zijn blok marmer zat de hele David al, hij hoefde alleen maar wat overtollig gesteente weg te hakken. Andries gaat zijn eigen Marmer te lijf met zijn eigen gereedschap: messcherpe grappen, bruisende verhalen en verbluffende improvisaties. Zo sjort en zaagt en breekt hij tot niets anders overblijft dan de kern. Marmer is Andries’ meest persoonlijke voorstelling tot nu toe. Over een stiefvader met smetvrees, huisraad dat door de kamer vliegt, en opgevoed worden met het ietwat verknipte 'pluimenspel'.

We kennen hem van De Slimste Mens en van Spijkers met Koppen. We kennen hem van twee eerdere, bejubelde programma’s. En als Leuke Man van de Maand. Laat hem maar blijmoedig hakken. Wij beitelen in zijn sokkel. En nu maar hopen dat we niet failliet gaan. 

Andries Tunru is een heel groot talent waar we nog jarenlang van kunnen genieten. Hij heeft de brutaliteit van Youp van ‘t Hek, de epische kracht van Freek de Jonge en de innemendheid van Herman Finkers.

Het Friesch Dagblad

Credits

Foto: Anne van Zantwijk